Blev en tur till Nässjö i mellandagarna, väldigt intressant att se de båda utställningarna, och det gav en lite bättre bild av hur juryn resonerat. De har haft en blandad kompott med konst att välja bland, allt från utbildade proffs till amatörnivå. Utan att ha undersökt det närmare så kändes det ändå som att de flesta/samtliga av konstnärerna i huvudsalongen är skolade inom konsten. Där fanns en större andel innovation och en jämnare god nivå. Även i de refuserades salong fanns en hel del trevliga verk men nivån var nog ändå lite ojämnare och det går inte bara att förklara med den större kvantiteten.

Om jag räknat rätt så verkar en klar majoritet av de refuserade konstnärerna ha valt att delta i utställningen. Jag tycker att det visar på en god tro och passion för det man gör även om det naturligtvis är enklare för den utan formella konststudier och tidigare utställningar att delta med refuserade verk. Själv är jag ju ingenjör så jag kan knappast räknas in bland de modigare…

Nedan en bild från huvudsalongen med tavlor av Åsa Lindsjö

Och nedan två bilder där mina verk är med. Det känns kul att folk fått se dem utställda. Hade varit synnerligen spännande att vara en fluga på axeln när besökarna tittat på de där två märkliga abstrakta tavlorna och kanske funderat ‘vad tusan är det där’. Själv tycker jag att de såg bra ut även om jag nog hellre sett dem hängda horisontellt bredvid varandra.

Angående de refuserade verken så skrev Johan Fingal i en recension i Jönköpingsposten, länk, “det finns exempel på konstnärskap som ännu prövar sig fram, men som ännu inte har nått hela vägen. Men de hör till undantagen”. Han kanske tänkte på helt andra tavlor än mina, men jag har hur som helst själv den där pröva och leta känslan när jag målar. Det är som en skattjakt där målet är en känsla som är så gott som omöjlig att sätta ord på. Totalt vansinne för en tekniker givetvis, kan man inte räkna på det så är det ju trots allt med största sannolikhet rent trams… men, men, jag tror nog ändå att jag letar vidare ett tag till. Själva letandet är kanske i slutändan hela poängen.